Učešće BGB na 20. Konferenciji Bibliotekarskog društva Srbije (Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani” Kraljevo i Narodna biblioteka „Dr Dušan Radić” Vrnjačka Banja) od 14. do 16. decembra 2023. godine

Библиотека града Београда

Organizacijom međunarodne konferencije „Bibliotečki prostori u fizičkom i virtuelnom okruženju“, Bibliotekarsko društvo Srbije (BDS) je na inovativan način pristupilo značajnoj temi za bibliotečko-informacionu delatnost – temi prostora. Razumevanje prostora uključuje fizički prostor zgrada, prostorija i javnih površina, u kojima biblioteke učestvuju kao ustanove kulture i mesta edukacije građana, ali i digitalni prostor interneta, društvenih mreža, virtuelne i proširene stvarnosti.

Cilj konferencije je bio osnaživanje zaposlenih u bibliotečko-informacionoj delatnosti, ali i drugih stručnih radnika i saradnika u kulturi, koji u svom radu imaju neposredni kontakt s temom prostora, bilo u njegovom fizičkom ili virtuelnom vidu. Konferencija je bila otvorena za deljenje praktičnih informacija i iskustava, primera dobre prakse i uspešnih projekata, realizovanih s kvalitetnim rezultatima i adekvatnim odgovorima na promene u okruženju, izmenjene potrebe korisnika ili ograničenja, nastala zbog faktora na koje ustanove i radnici u kulturi nemaju uticaj.

Biblioteku grada Beograda su na Konferenciji predstavljali direktorka Biblioteke Jasmina Ninkov i šest stručnih radnika. Kao predavači su se predstavili Marina Neđić (koautorski rad sa Predragom Šipovim pod nazivom „Potrebe, pristup i prilagođenost bibliotečkih prostora učenicima sa invaliditetom na teritoriji Beograda“) i Snežana Kavalić-Arsenijević i Nataša Knežević (koautorski rad „Prostori školskih biblioteka na teritoriji Grada Beograda: gde smo i kuda idemo?“).