Učešće Biblioteke grada Beograda na godišnjem sastanku EURIG-a 15-16. maj 2024, Helsinki

Библиотека града Београда

Izvršni odbor Evropske interesne grupa za RDA (European RDA Interest Group – EURIG), koja predstavlja organizaciono telo za evropsko predstavljanje u RSC (RDA Steering Committee), je organizovao godišnji sastanak 15-16. maja 2024. godine u Nacionalnoj biblioteci Finske u Helsinkiju.

Organizatori godišnjeg sastanka članova EURIG-a su: predsednica Dženi Rajt (Jenny Wright), Izvršni odbor i Nacionalna biblioteka Finske.  Sastanak je trajao dva dana u prostoru Nacionalne biblioteke Finske (National Library of Finland) u Helsinkiju. Na oba dana sastanka je bilo prisutno oko 30 učesnika uživo iz 15 zemalja, dok su ostali članovi EURIG-a, pratili preko ZOOM aplikacije. Osim izveštaja članova uprave Ahave Kohen (Ahava Cohen) iz Nacionalne biblioteke Izraela i Kristijana Alivertija (Christian Aliverti) iz Nacionalne biblioteke Švajcarske, predstavljeni su i primeri dobre prakse u pojedinim bibliotekama Evrope.

Prvog dana, nakon uvodnog izlaganja predsednice Dženi Rajt, koje je pozdravila prisutne i iznela zadovoljstvo zbog velikog broja učesnika kako uživo, tako i preko ZOOM-a, najavljen je program rada za taj dan. Zamolila je da se predlože kandidati za potpredsednika i sekretara EURIG-a. Predstavljena su sledeća izlaganja: Marija-Lise Sepala (Marja-Liisa Seppälä) koja je govorila o mapiranju standrda od RDA do BIBFRAME; zatim izlaganje Matijasa Frosterusa (Matias Frosterus) koji je govorio o BIBFRAME adaptaciji finskih biblioteka  RDA standardu; Ahava Kohen  iz Nacionalne biblioteke Izraela koja je govorila o uvozu zapisa uz pomoć prevođenja  RDA registra. Nakon toga Lijam Vintermans (Lian Wintermans) je govorio o povezivanju podataka uz pomoć RDA aplikacije u Holandiji. Hana Lovagi (Hannes Lowagie) je govorila o pojednostavljivanju kreiranja eksplicitnih WEMI odnosa i modifikovanje u KBR sistem za upravljanje bibliotekom.

U drugom delu sastanka, izglasan je novi potpredsednik Lijam Vintermans iz Nacionalne biblioteke Holandije i sekretar, koleginica iz Nacionalne biblioteke Danske.

Nakon radnog dela sastanka upriličeno je vođenje kroz Slavonsku biblioteku  u okviru Nacionalne biblioteke Finske (Slavonic Library at the National Library of Finland).

Drugog radnog dana, u prvom delu su predstavljena dva izlaganja: Florens Tibel Florence Tfibel) iz Nacionalne biblioteke Francuske koje je govorila o novinama u UNIMARC standardu i Matijas Frosterus koji je izvestio o „European Bibframe Workshop 2023“.

U drugom delu učesnici su bili podeljeni u tri grupe u kojima se raspravljalo o sledećim temama: koji su probleme prilikom integracije RDA sa starim modelima podataka; koja su moguća rešenja;  koji su dodatni problemi agregata prilikom modeliranja podataka i koja su moguća rešenja.

Nakon završenih razgovora i diskusija, ponovo su se učesnici okupili i predsedavajući grupa su izneli zaključke sa razgovora. Opšti zaključak je bio da je godišnji  sastanak odlično prošao i  najavljeno je sledeće okupljanje u Stokholmu sledeće godine.

Biblioteku grada Beograda su predstavljale Jasmina Ninkov, direktorka i Olivera Nastić, bibliotekar Odeljenja za nabavku i obradu bibliotečke građe.

Narednog dana, održan je sastanak i stručno vođenje kroz Centralnu javnu biblioteku Helsinkija Odi (Oodi Helsinki Central Library), koja predstavlja jednu od najsavremenijih biblioteka na svetu. Sastanak i vođenje kroz bibliotečke sisteme Odija održan je sa Karijem Lamzom, menadžerom biblioteke.