Učešće Biblioteke grada Beograda na konferenciji Američke bibliotečke asocijacije (ALA) u Vašingtonu (23–28. juni 2022)

Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, na poziv Majkla Daulinga, direktora Odeljenja za međunarodne odnose ALA, učestvovala je na godišnjoj konferenciji Američke bibliotečke asocijacije koja se ove godine održavala u Vašingtonu. ALA je najstarija i najveća svetska bibliotečka asocijacija sa preko 49.000 članova iz 110 zemalja. Svake godine oko 18.000 članova iz Amerike ali i međunarodnih članova učestvuje u radu konferencije. To je bila značajna prilika za susret sa mnogim kolegama iz najvećih američkih biblioteka, učešće u radu sesija, posetu Kongresnoj biblioteci (Medison zgrada) kao i obilazak nadaleko čuvene izložbe sa najnovijim dostignućima u hardveru, softveru, štampanju, katalogizovanju  i svakoj drugoj tehnologiji vezanoj za bibliotekarstvo.

Zahvaljujući Dženis R. Lašanse, nekadašnjoj predsedici Sekcije specijalnih biblioteka ALA i IFLA Sekcije za menadžment bibliotečkih udruženja,organizovana je i poseta Beloj kući.

U saradnji sa Brajanom Benonom, direktorom biblioteka u Njujorku, organizovana je specijalna stručna poseta dvema svetski značajnim bibliotekama u Njujorku. Prva je čuvena Gradska biblioteka Njujorka, Švarcman zgrada na Petoj aveniji.Samim svojim izgledom i pozicijom ona je ikona Njujorka. Međutim, pored lepote zgrade i njene lokacije, ova biblioteka poseduje bogate fondove i svrha posete je bila obilazak nove stalne postavke iz riznica ove biblioteke – Polonski izložbe, koja je, povodom 125 godina od osnivanja Biblioteke, postavljena u ulaznom holu ove monumentalne zgrade. Na izložbi su predstavljeni vekovi pismenosti na tim prostorima – od prvih tragova pisane reči do prvih štampanih knjiga (Gutembergove Biblije, na primer), preko dokumenata o osnivanju Amerike, manuskripta, pisama, stare i retke knjige sve do dokumenata iz oblasti filma, muzike, pozorišta.. Izložbu prati knjiga-katalog na više stotina strana. U pitanju je vrhunska izložba koja je prezentirana na način koji treba slediti.

U renoviranu biblioteku Stavros Njijarhos Fondacije uloženo je preko 200 miliona dolara Fondacije i grada Njujorka. Biblioteka sada ima sedam spratova i oko šest miliona bibliotečkih jedinica. Organizovano je stručno vođenje korz Biblioteku od strane pomoćnice direktora Zene Džordž. Teme su bile renoviranje objekta, odeljenja, servisi, programi, inovativan rad sa decom i mladima.