АНА ПЕТРОВИЋ ‒ ЛАУРЕАТ НАГРАДЕ „ДУШАН РАДОВИЋ” ЗА 2022. ГОДИНУ

Библиотека града Београда

У среду, 8. фебруара 2023. године, у Библиотеци града Београда одржана је свечана додела Награде „Душан Радовић” за књижевност за децу и младе.
Награда је припала књизи СТРИПОТЕРАПИЈА ауторке и илустраторке Ане Петровић (издавач: Креативни центар).
Присутнима су се обратили Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, Милош Радовић, председник жирија и Ана Петровић, лауреат Награде. У ужем избору за ову престижну књижевну награду су се, поред награђеног, нашли и следећи наслови: МИКА Јелене Ангеловски (Службени гласник), ПИСМА ИЗ ВЕРЗУНИУМА аутора Стевана Милошевића (Пчелица), НОВЧИЋ СУДБИНЕ ауторке Иване Нешић (Креативни центар) и БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН СТРАХ аутора Јовице Тишме (Лагуна).

Подсећамо, Град Београд и Библиотека града Београда установили су 2021. Награду „Душан Радовић” која се додељује једном годишње за књижевност за децу и младе у оквиру свих
жанрова у претходној години. Награда се састоји од: скулптуре која је рад академског вајара Зорана Кузмановића, дипломе и новчаног износа од 5.000 евра у динарској противвредности.
Жири за доделу Награде „Душан Радовић” радиo је у саставу: Милош Радовић, председник и чланови: проф. др Зорица Хаџић и проф. др Зорана Опачић. Предлоге за доделу Награде достављали су писци и издавачи за сва дела за децу и младе написана на српском језику (прво издање) која су објављена од 15. децембра 2021. године до 15. децембра 2022.