ANA PETROVIĆ ‒ LAUREAT NAGRADE „DUŠAN RADOVIĆ” ZA 2022. GODINU

Biblioteka grada Beograda

U sredu, 8. februara 2023. godine, u Biblioteci grada Beograda održana je svečana dodela Nagrade „Dušan Radović” za književnost za decu i mlade.
Nagrada je pripala knjizi STRIPOTERAPIJA autorke i ilustratorke Ane Petrović (izdavač: Kreativni centar).
Prisutnima su se obratili Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, Miloš Radović, predsednik žirija i Ana Petrović, laureat Nagrade. U užem izboru za ovu prestižnu književnu nagradu su se, pored nagrađenog, našli i sledeći naslovi: MIKA Jelene Angelovski (Službeni glasnik), PISMA IZ VERZUNIUMA autora Stevana Miloševića (Pčelica), NOVČIĆ SUDBINE autorke Ivane Nešić (Kreativni centar) i BIO JEDNOM JEDAN STRAH autora Jovice Tišme (Laguna).

Podsećamo, Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. Nagradu „Dušan Radović” koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih
žanrova u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od: skulpture koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Žiri za dodelu Nagrade „Dušan Radović” radio je u sastavu: Miloš Radović, predsednik i članovi: prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić. Predloge za dodelu Nagrade dostavljali su pisci i izdavači za sva dela za decu i mlade napisana na srpskom jeziku (prvo izdanje) koja su objavljena od 15. decembra 2021. godine do 15. decembra 2022.