Skip navigation

2.1.13. Геокешинг и библиотеке

Као што смо видели у објашњењу шта је Геокешинг и како функционише, библиотекари уз помоћ ове игре могу да скрену пажњу на своју збирку и привуку нову публику у библиотеку.

Заправо, као што је већ наведено, библиотекари усвајањем ове игре могу да допру до дела заједнице геокешера. Да би постигли максималну видљивост својих збирки, могу да користе различите врсте кеша, а нарочито бесплатне. На тај начин могу да допру до две групе: до локалног становништва, нарочито до оних који не користе сервисе/услуге библиотеке и до туриста.

У случају пројекта iTSelf, на примеру Библиотеке града Београда, можемо да илуструјемо мулти-виртуелни кеш. Библиотека жели да промовише збирку разгледница града Београда. Она може да:

  • одабере различите историјске разгледнице које илуструју различита места у Београду.
  • наведе опис тих историјских места.
  • изврши прецизно мапирање GPS координата стварне локације приказане на разгледници.
  • се улогује у свој налог и обележи геокеш на веб-сајту Geocaching, са разгледницом и њеним описом.
  • такође може и да дода напомене које ће геокешере усмеравати од једног до другог места и на крају их довести до библиотеке, где могу да открију читаву збирку.

У наставку су као илустрација дати различити примери наведени на веб-сајту Geocaching.

Геокешери су позвани да се састану у Националној библиотеци Летоније (NLL). Био је то последњи дан изложбе „Невидљива библиотека“, којом је обележена стота годишњица постојања NLL. На састанку су геокешери позвани да погледају низ кешева и да искористе последњу прилику да погледају изложбу уз пратњу кустоса др. Кристине Залума.

У овом виртуелном кешу-мистерији, онај ко сакрије разгледницу даје GPS координате као загонетку коју геокешер мора да одгонетне да би пронашао кеш.

Кешери су позвани да са собом понесу своју омиљену књигу и да се састану у Јавној библиотеци Сиракузе за „брзо фотографисање“. Циљ овог дешавања је да на креативан начин окупи геокешере, да овај хоби представи новим учесницима и да их позове да кажу нешто о својој омиљеној књизи и Геокешинг авантури.

Организована је кратка презентација ради дискусије о основним елементима Геокешинга у Библиотеци округа Вилијамсон, након чега су уследила питања и одговори и непосредна демонстрација кешинга на отвореном, што ће допринети примени новостечених вештина у пракси.

Почетници у Геокешингу су позвани у Библиотеку Виктор да се ближе упознају са кеш-слагалицама, мулти-кешевима, кешевима типа „Whereigos“, Travel Bug-овима, ноћним кешевима и другим аспектима Геокешинга. Овај сусрет је такође био посвећен и искусним кешерима који су хтели да се упознају с локалним кешерима.

Уз ових пет примера из стварног живота, библиотекарима можемо да препоручимо да:

  • организују Cache in Trash Out® дешавање (CITO). У питању је еколошка иницијатива коју подржава заједница геокешера. Од 2002. године, иницијатива CITO је помогла у очувању природне лепоте простора који су погодни за скривање кеша. За то време, више од 363.000 људи је волонтирало на 18.000 догађаја у оквиру иницијативе CITO. Геокешери двапут годишње могу да освоје виртуелне сувенире тако што организују догађаје и присуствују догађајима током CITO сезона. На догађајима у оквиру иницијативе CITO, геокешери и групе за подршку заједници сарађују на унапређивању паркова и других отворених простора. Сакупљају смеће, саде стабла домаћих биљних врста, уклањају инвазивне врсте, праве пешачке стазе и још много тога.
  • Библиотекари такође могу да се удруже са другом библиотеком из другог дела земље или света, око заједничког циља. Такође могу у свој кеш да ставе предмет који се прати (trackable), на пример „geocoins“, који треба да стигне до партнерске библиотеке.