Skip navigation

4. Резиме

Геокешинг је игра потраге за благом у стварном свету, на отвореном, коришћењем уређаја који подржавају GPS технологију. Учесници се оријентишу према посебном нивоу GPS, а затим покушавају да пронађу геокеш. Постоје различити нивои, врсте, кутије, димензије и атрибути, што доприноси мотивисању и ангажовању учесника свих старосних доба. Геокешинг је авантура за сваки дан и у било ком тренутку, која омогућава откривање фасцинантних и прелепих места и промовисање културног наслеђа. Делотворно је средство за привлачење нових корисника у библиотеку и постизање максималне видљивости њених збирки.

Дигитални беџеви су представљање на интернету достигнућа из различитих врста учења. У установама ГБАМ дигитални отворени беџеви се сматрају начином за повезивање са посетиоцима и сматрају се иновативнима пошто се издају на основу дигиталних медија и платформи. Дакле, дигитални отворени беџеви могу понуде локацијама културног наслеђа, галеријама, библиотекама, архивима и музејима корисна средства за подржавање њихових посетилаца у учењу. Људи који посећују локације културног наслеђа и доживљавају наслеђе могу да стекну дигиталне отворене беџеве који су доказ њиховог учења.

Последњих година се дигитални отворени беџеви све више користе у библиотекама.  Додељивање микро акредитива у библиотекама обезбедило је иновативне и индивидуално прилагођене начине за признавање и сертификацију учења и достигнућа. Међутим, дигитални отворени беџеви су се углавном користили за развој информационе писмености и само неколико пројеката је усредсређено на дигиталне отворене беџеве повезане са сервисима културног наслеђа.