Skip navigation

2.1.6. Како Геокешинг функционише и на којим начелима се заснива

Геокешер крије геокеш и наводи координате на сајту Geocaching.com да би други могли да га пронађу. Геокешеви се могу наћи широм свега. Уобичајено је да геокешери крију кешеве на локацијама које су за њих важне, као израз неког посебног интересовања или вештине власника кеша. Те локације могу бити веома различите. Кеш може да се крије у парку у вашем крају, на крају дугачке пешачке стазе, под водом или поред градске улице, а – зашто да не – и у вашој библиотеци!

Играчи се наводе до геокеша коришћењем апликације Geocaching® или уређаја који подржава GPS технологију.

Минимум захтева за геокеш јесте да садржи дневник (logbook) у коју се играчи пријављују. Након пријаве, своје искуство евидентирају у апликацији Geocaching® или на сајту Geocaching.com, како би добили награду у виду поена и дигиталног смајлија.

Неки геокешеви садрже ситнице за размену. Ако геокешер узме нешто из геокеша, уместо тога оставља нешто друго исте или веће вредности.

У геокешевима такође се могу пронаћи и преносиви предмети за игру које се називају „trackables“ (предмети који се прате). Ови предмети имају на себи угравиран јединствени број за праћење и преносе се из једног геокеша у други док не стигну до циља.

Геокешеви су често добро сакривени, али никада нису закопани у земљу.