Skip navigation

2.7.2. Примери

Два велика међународна пројекта која су реализована јесу Светска дигитална библиотека (СДБ) и Европеана.

Идеја о СДБ датира још из 2005. године, а дизајн прототипа је реализован кроз консултативни процес који је укључивао Организацију Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО),  Међународну федерацију библиотечких удружења и институција (ИФЛА), појединце и институције у више од четрдесет земаља. Циљ СДБ-а је да обезбеди бесплатан и лак приступ светској културној баштини путем интернета. Светску дигиталну библиотеку карактеришу доследни метаподаци, описивање сваког објекта, вишејезичност, техничка развијеност и сарадничка мрежа. (Nabi, 2012).

Европеана је финансирана као део иницијативе Европске комисије (i2010), општег стратешког оквира за развој информационог друштва. Креирана је са циљем да се обезбеди онлајн приступ дигиталном садржају европских музеја, библиотека, архива и аудио-визуелних колекција. Обухвата велики број установа које се баве културним наслеђем, укључујући многе националне библиотеке. Европеанин веб-сајт је покренут 2008. године преко вишејезичног корисничког интерфејса, и пружа корисницима директан приступ милионима дигиталних објеката као што су филмови, фотографије, слике, звучни записи, мапе, рукописи, књиге, новине и архивска грађа.

Број дигиталних објеката доступних преко Европеаниног портала достигао је око 58 милиона у 2019. години (www.europeana.eu). Европеана (европски портал дигитализованог материјала, али и материјала који су оригинално направљени у дигиталном облику) сматра се једном од највидљивијих и најсвеобухватнијих иницијатива за дигитализацију. Модел одрживог финансирања и управљања се сматра главним изазовом у наредним годинама у вези са обогаћивањем садржаја Европеане (European Commission, 2009).